Parasieten bij honden
Parasieten bij honden komen regelmatig voor. Dit kunnen endo- en/of ectoparasieten zijn. Endoparasieten worden inwendige parasieten mee bedoelt waaronder wormen. Deze kleine parasieten leven in het dier. Ectoparasieten zijn parasieten bij honden die op de hond leven en voeden zich met huidschilfers en/of bloed. De meest bekende zijn de vlo en de teek. Een parasieteninfectie is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de hond. Er kunnen verschillende verschijnselen optreden bij een parasieteninfectie zoals diarree, braken, vermageren, jeuk, doffe vacht, problemen in allerlei organen, oogproblemen, etc. De verschijnselen zijn afhankelijk van het soort parasiet waarmee de hond besmet is.
Help, mijn hond heeft last van vlooien!
Een veel voorkomend probleem qua parasieten bij de hond zijn vlooien. Het wordt vaak herkend door overmatig jeuken en/of likken door de hond. Maar ook de kleine zwarte puntjes in de vacht is een teken dat er vlooien aanwezig zijn. Ons advies is om vlooien te voorkomen en tijdig te behandelen om zo een explosie aan vlooien te voorkomen. Wat veel mensen niet weten is dat de vlo inmiddels niet alleen meer in het voorjaar en zomer voorkomt maar ook in het najaar en de winter. Meer weten over de cyclus van de vlo, hoe je een vlooienplaag kunt aanpakken, wat ons advies is om preventief de hond te behandelen en welke middelen er allemaal zijn, klik dan hier.
Mijn hond heeft een teek
Een teek is een bloedzuigende mijdachtige parasiet die zich kan nestelen bij onze huisdieren. Maar ook bij de mens kunnen teken zich gaan nestelen. Het hebben van een teek is niet direct levensbedreigend. Wel is het van belang om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Maar het aller belangrijkste blijft om een tekenbeet te voorkomen. Dit kun je bij de hond doen door preventief te behandelen met een vlo en teken middel. Er zijn verschillende producten op de markt te verkrijgen. Zeker bij honden die veel in lang gras en/of in het bos wandelen is het preventief behandelen erg belangrijk. Op de website tekenradar is een overzicht te zien waar teken veel voorkomen. Tevens kan er een melding gemaakt worden over een tekenbeet.
Hoe wordt mijn hond besmet met wormen?
De infectie kan op verschillende manieren plaats vinden. Zo kan een pup besmet raken via de moedermelk. Het moederdier heeft larven van wormen nog in het lichaam gehad, die vervolgens via de moedermelk worden doorgegeven. Het is daarom ook van groot belang om het moederdier voor de dracht te ontwormen en voor de pups eveneens een strak ontworm – schema aan te houden (zie hieronder). Een volwassen hond kan besmet raken door ontlasting te eten van soortgenoten of het eten van prooidieren. Ook honden die nauwelijks buiten komen kunnen besmet raken met wormen. Doordat eieren en laveren aan schoenzolen blijven kleven, wordt dit meegenomen in het huis waardoor de hond vervolgens besmet raken.
Wormen zie je niet altijd!
Vaak geven eigenaren aan dat hun hond geen last heeft van wormen, omdat er niks in de ontlasting wordt gevonden. De worm leeft in de darm van uw huisdier. Vaak treden de wormen alleen naar buiten bij een fikse besmetting (via de ontlasting of braken) of door ontworming (dode wormen die vanuit de darmen mee komen met de ontlasting). Doordat je niet altijd ziet dat uw huisdier besmet is met wormen, adviseren wij om vier keer per jaar uw hond standaard te ontwormen.
Soorten wormen
Haakworm
Net zoals de spoel- en lintworm huisvest de haakworm zich ook in de darm van uw huisdier. De haakworm bijt zich actief vast in het slijmvlies van de darmen en zuigt bloed.
Hartworm
Hartworm komt in grote delen van Europa voor, voornamelijk Zuid – Europa. De hond loopt de besmetting op, door gestoken te worden door besmette muggen. Zo komen de larven van de hartworm in de bloedbaan te recht. Een volwassen hartworm kan wel 20 cm lang worden en vestigt zich in hart of longslagader. Als uw hond besmet is met hartworm kan het gevaarlijk zijn om de hartworm te doden. De wormrestanten kunnen propjes worden die vast kunnen lopen in kleinere bloedvaten. Gevolgen zijn dat er een embolie ontstaat en de hond een infarct kan krijgen. Het is dus veel belangrijker om te voorkomen dat de hond gebeten wordt door besmette muggen. Wij adviseren u graag welk middel hiervoor geschikt is. Niet elk middel pakt standaard hartwormen aan!
Lintworm
Lintwormen zijn lange platte wormen die zich bevestigen aan de darm met een soort van zuignapjes. De lintworm bestaat uit zo genoemde segmenten (stukjes worm). Hierdoor kan de lintworm erg lang worden. Een besmetting met lintworm wordt vaak waargenomen door kleine stukjes worm (segmenten) in de ontlasting of rond de anus. Een segment ziet eruit als een afgeplatte rijstkorrel.
Spoelworm
Spoelwormen zijn de meest voorkomende inwendige parasieten (maag – darmworm) bij de hond en de kat in Nederland. Volwassen spoelwormen leven in de darmen van de hond. Veel honden maken de infectie met spoelwormen door, zonder hier symptomen van te zien. Door middel van een ontlastingsonderzoek kan aangetoond worden of de hond besmet is met spoelwormen. Bij pups worden wel vaak de symptomen zichtbaar aangezien zij vatbaarder zijn.
Zweepworm
Ook zweepwormen komen veel voor bij de hond en de kat. De zweepworm kan 4 tot 8 cm groot worden en verblijft in de blinde darm.
Ontwormschema hond:
Ontwormschema hond:
Puppy
- 2, 4 en 6 weken leeftijd
- 2, 4 en 6 maanden leeftijd
- Vervolgens 4 keer per jaar
Volwassen hond:
- Vier keer per jaar
BEL, MAIL OF KOM LANGS