Een te hoge bloeddruk is bij mensen al zeer lang een groot probleem. Ook huisdieren kunnen een te hoge bloeddruk krijgen. Een te hoge bloeddruk kan ernstige schade aanrichten aan de organen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de bloeddruk van uw huisdier te laten meten door middel van een bloeddrukmeting.

Wat is een bloeddruk
Bloeddruk bij de hond
Bloeddruk bij de kat

Wat is een bloeddruk

Het hart pompt bloed rond in het lichaam. Door het rond pompen van het bloed in de bloedvaten ontstaat er druk. Dit komt doordat het hart samentrekt om zo het bloed rond te kunnen pompen. Wanneer het hart samentrekt ontstaat ‘de bovendruk’ van de bloeddruk. Is het hart ontspannen (trekt dus niet samen), dan ontstaat ‘de onderdruk’ van de bloeddruk. Dus ook in de ontspannen fase van het hart is er in de bloedvaten een druk waar te nemen. De boven- en onderdruk samen zorgen voor de bloeddruk.

HONDEN EN KATTEN

Bloeddruk bij de hond

Bij honden zien we eerder een verlaagde bloeddruk en dan vooral bij kleinere rassen die behandeld worden voor hartproblemen.

Bloeddruk bij de kat

Vooral bij de oudere kat zien we vaak een verhoogde bloeddruk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, die kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk komt vaker voor bij dieren met schildklierproblemen, nierpatiënten, suikerziekte, hartafwijkingen en soms is er zelfs geen duidelijke onderliggende oorzaak voor te vinden.

Symptomen van een te hoge of lage bloeddruk

Te hoge bloeddruk
De klachten van een te hoge bloeddruk zijn vaak moeilijk waar te nemen bij dieren. Misschien dat toch het gedrag van je huisdier anders kan zijn. Een dier met een te hoge bloeddruk zal waarschijnlijk hoofdpijn hebben, hierdoor zou hij wat meer kunnen slapen.
Een hoge bloeddruk zal daarnaast de nieren, het hart en het centrale zenuwstelsel schade toebrengen. Daar is in het begin nog nauwelijks iets aan te merken vanaf de buitenkant. Soms zien we echter acute verschijnselen zoals plotselinge blindheid of bloedingen in het oog.

Te lage bloeddruk
Een verlaagde bloeddruk geeft flauwtes en het dier voelt zich slap.

UW DIER IN GOEDE HANDEN

De bloeddrukmeting

Een bloeddrukmeting bij een hond en/of kat verschilt niet veel met het meten van een bloeddruk bij de mens. Uiteraard dient de bloeddrukmeting in alle rust uitgevoerd te worden. Gebeurd dit onder stress dan zal de gemeten bloeddruk hoger liggen dan wanneer de hond of kat kalm is en geen last van stress ervaart. Hierbij kan het huisdier liggen of zitten afhankelijk wat het huisdier het prettigste vindt. Er wordt een band (manchet) om een van de voorpoten gelegd. Vervolgens wordt er met een sensor onder het voetzooltje van uw huisdier, de bloedstroom opgezocht. Als dit gevonden is, wordt het manchet opgepompt totdat er geen signaal meer hoorbaar is van de bloedstroom. De volgende stap is om de manchet langzaam leeg te laten lopen. Het moment dat het signaal van de bloedstroom weer hoorbaar is, wordt de bloeddruk opgemeten.

Op elke praktijk van Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen is er een mogelijkheid om de bloeddruk van uw hond en/of met een bloeddrukmeting te meten. Zoals hierboven vermeldt staat, is het belangrijk om dit in rust te meten. In sommige gevallen kan uw hond en/of kat opgenomen worden om zo rustig de bloeddruk op te meten.

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS