Bij ons in de Achterhoeve is het mogelijk om uw hond of kat te laten trimmen. De trimster is bij ons een aantal dagen per maand aanwezig. Voor het inplannen van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk.

Onderwol
Voordelen van trimmen
Trimbehandeling
Haarballen

Trimmen honden

De noodzaak van trimmen bij honden verschilt per vachttype. Daarnaast is de ene hond er sneller aan toe dan de andere. Dit hangt af van de vachtsoort.

Knipvachten (bv poedels) worden jaarlijks 4 tot 8 keer getrimd.

Effileervachten (bv boomers) worden jaarlijks 4 tot 6 keer per jaar getrimd.

Plukvachten (bv Border terriers) worden jaarlijks 2 tot 6 keer per jaar getrimd.

Ontwolvachten (bv Sint Bernards) worden jaarlijks 2 tot 3 keer per jaar getrimd.

Wat is onderwol?

Veel langharige katten kunnen hun eigen vacht maar moeilijk onderhouden. De meeste rassen hebben te maken met veel onderwol. Onderwol is een dikke, pluizige laag die zacht aanvoelt en dof van kleur is. Als de onderwol niet op tijd verwijderd wordt, ontstaat er een klit. Klitten kunnen gaan vervilten en dat is natuurlijk erg vervelend voor uw huisdier. Kortharige katten kunnen ook last hebben van een dikke laag onderwol of een vervilte vacht. Vooral oudere (kortharige) katten hebben vaak niet meer de capaciteit om hun eigen vacht te onderhouden. Een trimbehandeling is daarom erg prettig voor uw huisdier, ze zijn weer even van hun ‘dikke jas’ af.

Voordelen van het trimmen bij katten

Aan het trimmen van de kat zitten enkele voordelen. Dit zijn:

  • De kat geen klitten meer in de vacht heeft. Hierdoor kan de kat zijn vacht weer goed verzorgen. Tevens wordt er voorkomen dat de klitten gaan vervilten wat pijn en huidklachten kan veroorzaken.
  • Minder tot geen losse haren meer in de leefomgeving van de kat.
  • De kat heeft minder last van haarballen.

Trimbehandeling

Bij een trimbehandeling wordt de overmatige onderwol uit de vacht gehaald en wordt de vacht weer in een mooie coupe gekamd en geknipt. Een kleine klit kan er vaak uitgeborsteld worden. Een vervilte vacht moet helaas geschoren worden, met een kam kan een vervilte klit er niet meer uit gehaald worden. Vaak zit een vervilte klit zo strak op de huid dat dit voor ongemak en/of pijn bij uw kat kan zorgen. De voorkeur gaat uit naar trimmen zonder narcose. Helaas is dit bij sommige gevallen niet haalbaar. Als dierenartsenpraktijk hebben wij het voordeel dat we indien nodig een kat die het trimmen niet toe laat een ‘roesje’ te geven. De kat krijgt een lichte narcose waardoor het trimmen gemakkelijker toegelaten wordt. De nagels worden altijd nagekeken en indien nodig geknipt. Ons advies is om één keer in de drie maanden uw kat te laten trimmen.

Haarballen bij de kat

Ook kan een trimbehandeling zorgen voor vermindering van haarballen. Katten krijgen bij het wassen van hun vacht haren binnen. Die haren worden tegelijkertijd afgevoerd met de ontlasting. Als er te veel haren binnen komen kan dit gaan samen klonteren tot een haarbal. De meeste katten braken de haarbal uit, soms is de haarbal te groot om uitgebraakt te worden. Een te grote haarbal kan bijvoorbeeld de maaguitgang of de darmen afsluiten.

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS