Twee van de drie katten ouder dan drie jaar hebben gebitsproblemen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplank en tandsteen zijn goed te verwijderen door middel van een gebitsreiniging bij de kat. Daarnaast komen gebitsproblemen ook veel voor bij honden. Maar liefst vier van de vijf honden boven de drie jaar hebben gebitsproblemen. De eerste klachten zijn vaak dat de hond een onaangename lucht bij zijn bek heeft. De hond heeft daarentegen dan al veel langer (pijn) klachten. Daarom is een goede gebitsreiniging hond zeer belangrijk.

Uitgebreide tandheelkundige zorg
Gebitsreiniging
Problemen met het gebit van de kat
Problemen met het gebit van de hond
Problemen met het gebit van de konijn

Gebitsreiniging

Onze praktijk beschikt over apparatuur om een gebitsreiniging uit te kunnen voeren. Uw dier moet voor een gebitsreiniging wel onder narcose. Wanneer u uw dier brengt, zal de dierenarts uw dier nog even helemaal nakijken. Als alles in orde is wordt de narcose klaar gemaakt en via de ader toegediend aan uw huisdier. Uw huisdier zal binnen enkele minuten in slaap vallen. Met een speciaal apparaat wordt het tandsteen verwijderd van het gebit. Eventuele losse elementen worden getrokken. Na het trekken van kiezen kan het zijn dat uw dier nog een pijnstiller krijgt, antibiotica is meestal niet nodig. Na de behandeling wordt uw dier naar de recovery gebracht. Hier kan hij rustig wakker worden en wordt hij door de assistente in de gaten gehouden. Als uw dier goed wakker is en weer kan lopen, mag hij weer mee naar huis.

Problemen met het gebit van de kat

Naast tandplak en/of tandsteen, kan er ook een ander probleem zich voor doen bij gebitsproblemen bij katten. Dit is een aandoening die bij de hond zelden voorkomt. Dat is tandresorptie. Wat is tandresorptie nou precies? Tandresorptie is een defect van het harde tandweefsel (hard tandweefsel wil zeggen, het glazuur en de laag die eronder zit, ”de dentine”). Dit defect zit op de hals van de tand. Dit is de overgang van de zichtbare tand (de kroon), en de wortel. De symptomen zijn eigenlijk net als bij gebitsprobleem veroorzaakt door tandplak/tandsteen, namelijk:

  • Slecht eten of eten met 1 kant van het gebit (met scheve kop eten)
  • Soms helemaal niet meer willen eten.
  • Ontstoken tandvlees.
  • Afgebroken elementen (dit geldt met name bij de tandhalslaesie)
  • Gewichtsvermindering.
  • Wegkruipen op stille plaatsen.

Tandresorptie is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat als er eenmaal één tand/kies is aangetast er meer zullen volgen. Helaas is er voor deze aandoening geen oorzaak bekend en daarom ook geen behandeling mogelijk. De aangetaste elementen zullen dus verwijderd moeten worden. Dit gebeurd net als bij een gebitsreiniging onder narcose.

Het gebit van de kat

Deze afbeelding geeft weer hoe het gebit van de kat eruit ziet.

Problemen met het gebit van de hond

  • De hond heeft een slechte adem.
  • De hond eet minder enthousiast en laat harde brokken liggen. Zelfs is duidelijk pijn bij het eten waar te nemen.
  • De hond heeft een bruine aanslag op de tanden en/of kiezen.

Veel problemen kunnen voorkomen worden door het “onderhouden” van het gebit. Dat kan door middel van voeding, kauwstaven, vetaquadent (vloeistof door het water), etc. Het meest effectieve is nog altijd het poetsen van de tanden. Heeft uw hond echter al klachten, dan zou dit beoordeeld moeten worden door een dierenarts. Heeft de hond al extreem veel tandsteen dan is gebitssanering noodzakelijk.

Het gebit van de hond

Onderstaande afbeelding geeft het gebit van de hond weer.

Problemen met het gebit van het konijn

Toch komen er bij konijnen regelmatig gebitsproblemen voor. Het grootste probleem is dat de groei en slijtage niet goed in evenwicht zijn. Hierdoor kunnen zowel de kiezen als de snijtanden erg lang worden. Vaak merkt de eigenaar op dat het dier niet goed meer kan eten of zelfs pijn heeft. Door de snijtanden en de kiezen af te slijpen is dit probleem vaak zo weer opgelost. Helaas is dit wel een terugkerend probleem. Doordat de stand van het gebit niet goed is, vindt er geen natuurlijke slijtage plaats van de snijtanden en de kiezen.

Een ander gebitsprobleem is trauma. Een konijn kan door trauma een tand verliezen. In een aantal gevallen groeit de tand weer terug. De tand kan echter verkeerd groeien waardoor er een afwijkende stand ontstaat. Soms groeit de tand ook niet meer aan. Hierdoor heeft de snijtand van de andere kaak, geen tand meer waarop natuurlijke slijtage kan plaats vinden. Deze tand zal door groeien.

Door fracturen in de kaak wordt de positie veranderd van het gebit. Ook hierdoor kunnen er gebitsproblemen ontstaan.

Maar ook een afwijkend knaaggedrag kan zorgen voor gebitsproblemen. Als een konijn niet goed knaagt, slijpen de tanden en kiezen elkaar niet goed af waardoor ze te veel door groeien.tonen bij honden.

Symptomen die kunnen duiden op gebitsproblemen bij je konijn

  • Het meest opvallende symptoom is het niet kunnen eten maar er wel interesse in hebben.
  • Spelen met eten en proppen maken van het eten. Zo kun je bijv. uitgespuugde proppen hooi terug vinden in het hok.
  • Speekselen, de huid rond de bek kan zelfs ontstoken raken.
  • Oog- en neus uitvloeiing door ontsteking van de traanbuizen.
  • Verhoogde traanproductie.
  • Zwellingen aan de kop door abcessen.
  • Slechte conditie en slechte vacht.
  • Problemen met het maag-darmkanaal. De darmen werken niet goed als het konijn geen voeding binnen krijgt. Voorbeelden zijn diarree of
  • verstopping.
  • Vermageren

Vermoedt u dat uw konijn last heeft van gebitsproblemen? Dan is het van groot belang om het konijn na te laten kijken door één van onze dierenartsen.

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS