In onze praktijk speelt de veehouderij een belangrijke rol. Voor uw landbouwhuisdieren staat een bekwaam en enthousiast team van dierenartsen en assistentes klaar. Zo zorgen we er samen voor dat er voor uw vee optimale zorg wordt geboden.

We zorgen voor de individuele dieren, maar daarnaast vinden we bedrijfsbegeleiding ook heel belangrijk. Doordat wij bedrijven regelmatig bezoeken, kunnen we problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken. Zo’n bezoek zorgt uiteraard ook in veel gevallen voor ziektepreventie.

Bloedonderzoek
Celmeting melk
Bacteriologisch onderzoek melk
Faeces

Bloedonderzoek

Binnen Dierenarstencombinatie Staphorst – IJhorst – Rouveen is er veel ervaring met bloedonderzoek bij alle diersoorten. Tevens zijn er veel verschillende soorten testen en combinatie denkbaar als we denken aan bloedonderzoek. Om alle testen standaard uit te voeren bij patiënten, is niet zinvol en kostbaar. Daarom zal de dierenarts een keuze maken op basis van het lichamelijke onderzoek en de klachten. Zo kan er een goede diagnose gesteld worden en de ernst van de kwaal bekeken worden.

Celmeting melk

Met een celmeet-apparaat is het celgetal van melk te bepalen. Dit kan in verschillende gevallen zinvol zijn. U kunt hierbij denken aan een extra controle van het celgetal of een therapiecontrole om te kijken of het celgetal weer is gezakt na een mastitisbehandeling. Indien het celgetal verhoogd blijkt, is het mogelijk om bacteriologisch onderzoek te doen.

Bacteriologisch onderzoek melk

Bacteriologisch onderzoek van melk geeft inzicht welke verwekker(s) de oorzaak is/ zijn van mastitis of verhoogd celgetal. Met een aanvullend antibiogram kan bekeken worden voor welk soort antibiotica de bacterie gevoelig is. Melk van koeien die reeds behandeld zijn met antibiotica in de laatste 3 weken voorgaand aan de monsterafname kunnen door middel van een PCR test onderzocht worden op aanwezigheid van verwekker(s). Een antibiogram is dan niet meer mogelijk. Bacteriologisch onderzoek voeren wij niet zelf uit maar besteden wij uit aan gecertificeerde laboratoria.

Faeces

Verschillende onderzoeken kunnen op de praktijken worden uitgevoerd. Het betreft onderzoek op wormeieren en coccidiose. Daarnaast maken wij gebruik van sneltesten om cryptosporidiose (een darmaparsiet) of Rota/ Corona (darm) virussen bij kalveren op te sporen. Eenzelfde soort test hebben we om E.Coli (bacterie die diarree veroorzaakt) aan te tonen.

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS