Met de techniek ‘digitale röntgen’ is het mogelijk om door het dier heen te kijken (de binnenkant van het dier bekijken). Bij bepaalde aandoeningen kan het maken van een digitale röntgenfoto van belang zijn.

Wat is een röntgenfoto?

Wat is een röntgenfoto?

Bij het maken van een digitale röntgenfoto, kan het inwendige van het dier bekeken worden. Wij doen dit digitaal en de foto’s bekijken we op een computerscherm. Niet alle delen van het inwendige dier zijn waar te nemen op een röntgenfoto. De delen die niet te zien zijn, heten ‘de weke delen’. Om dit in beeld te brengen, is er een andere techniek nodig zoals echografie.
Wat is er dan wel waar te nemen op een röntgenfoto? Vooral beenden en gewrichten zijn goed in beeld te brengen. Maar ook de borstholte is goed in beeld te krijgen op een röntgenfoto. Voorbeelden van aandoeningen die beoordeeld kunnen worden met een röntgenfoto zijn:

  • Botbreuken
  • Slijtage van gewrichten
  • Hernia’s in het ruggenmerg
  • Controleren van borstholte (hart en longen)
  • Aantonen van Heupdysplasie en/of Elleboogdysplasie

UW DIER IN GOEDE HANDEN

Het onderzoek

Het onderzoek is geheel pijnloos voor uw huisdier. Soms wordt er voor gekozen om het huisdier een lichte narcose te geven. Redenen hiervoor zijn vaak dat het dier rustiger wordt of dat een dier niet in een bepaalde positie wil liggen. U als eigenaar kan aanwezig zijn gedurende het onderzoek.

Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen maakt gebruik van digitale röntgen. Op deze manier worden de foto’s nauwkeuriger. Tevens kunnen de foto’s in de computer vergroot worden. Zo kan een bepaalde aandoening beter beoordeeld worden. Daarnaast hoeven de röntgenfoto’s niet meer ontwikkeld te worden. Dit is minder tijdrovend en is beter voor het milieu. Op vier locatie hebben wij een digitaal röntgen apparaat staan. Op de locatie Balkbrug kunt u ook terecht voor het maken van officiële röntgenfoto’s voor heupdysplasie en elleboogdysplasie.

UW DIER IN GOEDE HANDEN

Straling

Omdat röntgenstraling gevaarlijk is dragen de dierenarts en/of  de assistente een loodschort, speciale handschoenen en een schildklier beschermer om zichzelf tegen de straling te beschermen. In de deuren van de röntgenkamer is lood verwerkt. Dit lood houdt alle straling tegen. Zwangere vrouwen en personen onder de 18 jaar mogen niet aanwezig zijn in de röntgenkamer tijdens het maken van de foto’s.  Vanwege deze straling mogen alleen de strikt noodzakelijke personen in de röntgenkamer aanwezig zijn. Dit is een wettelijke verplichting en betekent dat u niet in de röntgenkamer aanwezig kunt zijn als er een röntgenfoto van uw huisdier moet worden gemaakt. De interpretatie van een röntgenfoto is niet eenvoudig. Meestal wordt er voor gekozen om de röntgenfoto’s door te sturen naar een radioloog. Meestal heeft u dan binnen 24 tot 48 uur de uitslag. Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen voor een röntgenfoto, neem dan contact op met één van onze praktijken.