Terug naar vorige pagina

Castratie van het konijn

Konijnen zijn echte groepsdieren. Dit houdt in dat wanneer u een konijn wilt aan schaffen, het beste minimaal twee konijnen of meer aangeschaft kunnen worden. Uiteraard wel in een hok dat groot genoeg is voor het aantal konijnen. Een combinatie van een mannetje met een vrouwtje werkt vaak het beste. Wel is het verstandig om het konijn (mannetje) te laten castreren (castratie).

Redenen om het mannetje te laten castreren

  • Ongecastreerde mannetjes kunnen vrouwtjes dekken. Dit zorgt voor ongewenste nakomelingen.
  • Onder invloed van mannelijke hormonen kunnen de mannelijke konijnen gaan sproeien in huis. Na een castratie gebeurd dit nauwelijks.
  • Ongecastreerde mannetjes kunnen onderling gaan vechten.

Als een ongecastreerd mannetje sexueel actief is, kan het mannetje agressief worden naar soortgenoten en/of eigenaar.
Wat ons betreft zijn dit genoeg redenen om te adviseren om mannelijke konijnen te castreren. De castratie kan vanaf een leeftijd van 6 maanden leeftijd plaats vinden.

De operatie

De meeste dieren moeten nuchter zijn voor een operatie. Dit geldt niet voor konijnen. De darmen van konijnen mogen niet stil komen te liggen. Een konijn mag dus gewoon blijven eten voor de operatie.

Voordat een konijn gecastreerd wordt, wordt het eerst volledig nagekeken door een van onze dierenartsen. Hierbij wordt gelet op de conditie van het dier, hartslag en het gewicht. Als er geen verontrustende dingen uit het onderzoek komen, krijgt het konijn een narcose middel toe gediend. Als het konijn slaapt, worden de ogen gezalfd. Doordat het konijn onder narcose is, kan het konijn niet met zijn ogen knipperen. Om uitdroging van de ogen te voorkomen, worden de ogen gezalfd. Vervolgens wordt het scrotum (balzak) en een deel van de onderbuik geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.
Voordat het konijn in de OK komt te liggen, wordt het konijn op een warmte mat gelegd om zo de temperatuur in het lichaam op peil te houden tijdens de operatie. Veel konijnen kunnen zelf hun lichaamstemperatuur niet op peil houden net na de operatie. Daarom worden geopereerde konijnen bij ons warm weg gelegd (bijv. in de couveuse) en goed in de gaten gehouden. Dezelfde dag kan het konijn weer naar huis.

Let op: 2 – 3 weken na de operatie is een mannetjes konijn nog in staat om nakomelingen te verwekken! Wij adviseren dan ook om uw konijn enkele weken apart te houden. Zo kan tevens het mannelijk konijn aansterken

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS