Terug naar vorige pagina

Verzorging van de cavia

Cavia’s zijn vriendelijke en niet al te moeilijk te houden huisdieren. Hun verzorging is niet moeilijk, wel is het belangrijk om te zorgen voor voldoende knaagmateriaal. Ze worden regelmatig gehouden, omdat ze een ideaal kameraadje voor kinderen zijn. Het belangrijkste aandachtspunt bij de verzorging is: voldoende vitamine C geven!

Huisvesting

Verder heeft de cavia een ruime kooi of hok nodig met plekjes om zich te verstoppen en uiteraard elke dag vers voer en schoon drinkwater. Het commercieel verkrijgbaar voer voldoet prima als u het aanvult met elke dag een stukje vers fruit of groente (appeltje, blaadje sla, sinaasappel, wortel) en hooi. Cavia’s hebben gezelschap nodig van andere cavia’s. plaats cavia’s daarom niet alleen.

Voortplanting

Wanneer u meerdere cavia’s neemt laat dan altijd het geslacht bepalen ( dit kan bij een dierenarts ). Ze zijn gemiddeld vanaf 2-3 maanden leeftijd al vruchtbaar. In sommige gevallen al vanaf 4-5 weken! De draagtijd ligt tussen de 59-73 dagen. Een cavia krijgt gemiddeld twee tot vier maar soms wel 8 jongen per dracht! Omdat het zeugje (vrouwtjes cavia) meteen na het werpen weer vruchtbaar is, is het verstandig de beertjes ( mannetjes cavia ) en de zeugjes van elkaar te scheiden als ze 4-5 weken oud zijn en niet meer bij de moeder drinken. Het is mogelijk dat de jonge cavia’s al vruchtbaar zijn en hun moeder of zusjes bevruchten.

Gezondheid

Op welke zaken moet ik extra letten in het kader van de gezondheid van mijn cavia? Te lange tanden en kiezen of haakjes aan de kiezen zijn een veel voorkomend probleem bij cavia’s. Als u merkt dat uw cavia minder goed eet of kwijlt, is het verstandig een dierenarts te raadplegen.

Let op of de cavia altijd zijn bakje leeg eet. De darmen van de cavia zijn erg gevoelig, het is erg belangrijk dat de darmen in werking blijven. Een cavia mag nooit vasten. Geef uw cavia daarom voldoende hooi, hier zitten vezels in die de darmen gezond en in werking houden.

Zere pootjes zien we regelmatig wanneer het zaagsel te scherpe deeltjes bevat of wanneer cavia’s op de harde ondergrond lopen. Vooral cavia’s die te dik zijn en te weinig beweging hebben, hebben hier last van. Kies de juiste bodembedekking en zorg dat het schoon blijft; ververs wekelijks de kooi en haal elke dag vieze plekken uit de kooi.

Als de vacht begint uit te vallen en de cavia jeuk heeft kan ze last van luizen hebben. Hiervoor hebben wij goede middelen om uw cavia er snel weer bovenop te krijgen.

cavia-aan-het-eten

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS