Gebitsreiniging bij de kat
Twee van de drie katten ouder dan drie jaar hebben gebitsproblemen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplank en tandsteen zijn goed te verwijderen door middel van een gebitsreiniging kat.
Problemen met het gebit
Naast tandplak en/of tandsteen, kan er ook een ander probleem zich voor doen bij gebitsproblemen bij katten. Dit is een aandoening die bij de hond zelden voorkomt. Dat is tandresorptie. Wat is tandresorptie nou precies? Tandresorptie is een defect van het harde tandweefsel (hard tandweefsel wil zeggen, het glazuur en de laag die eronder zit, ”de dentine”). Dit defect zit op de hals van de tand. Dit is de overgang van de zichtbare tand (de kroon), en de wortel. De symptomen zijn eigenlijk net als bij gebitsprobleem veroorzaakt door tandplak/tandsteen, namelijk:
- Slecht eten of eten met 1 kant van het gebit (met scheve kop eten)
- Soms helemaal niet meer willen eten.
- Ontstoken tandvlees.
- Afgebroken elementen (dit geldt met name bij de tandhalslaesie)
- Gewichtsvermindering.
- Wegkruipen op stille plaatsen.
Tandresorptie is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat als er eenmaal één tand/kies is aangetast er meer zullen volgen. Helaas is er voor deze aandoening geen oorzaak bekend en daarom ook geen behandeling mogelijk. De aangetaste elementen zullen dus verwijderd moeten worden. Dit gebeurd net als bij een gebitsreiniging onder narcose.
Het gebit van de kat
Onderstaande afbeelding geeft weer hoe het gebit van de kat eruit ziet.
BEL, MAIL OF KOM LANGS