Terug naar vorige pagina

Jeuk bij de hond

Jeuk bij honden wordt veelal veroorzaakt door een verstoring in de huid, uw hond kan dan gaan krabben. Dit kan heel mild zijn, af en toe krabben gedurende de dag, maar dit kan ook heel intensief zijn, zelfs tot bloedens toe. Ook kan de hond erg onrustig zijn, niet willen slapen, of erg veel op z’n pootjes zitten bijten/likken. In alle gevallen is er een oorzaak voor het krabben, aan ons de taak om uit te zoeken wat dit is!

Oorzaak jeuk bij de hond

Helaas heeft jeuk bij honden een groot aantal oorzaken. Het is niet altijd eenvoudig om direct te zeggen wat de oorzaak van de jeuk is. Wel als er vlooien gevonden worden, dan is het zaak om met de beste middelen te behandelen. Veel vlooienmiddelen werken niet meer afdoende omdat vlooien flink resistent zijn geworden tegen veel producten!

Wat te doen bij jeuk?

Indien vlooien zijn uitgesloten als oorzaak van de jeuk bij de hond, kan begonnen worden met uitgebreid onderzoek van de huid en/of oren. Eerst met het blote oog. Zijn er veel of weinig schilfers? Is er veel roodheid of zijn er open plekken. Is er sprake van zwarting of geur? Dit zijn allemaal kenmerken die we meenemen om zo tot een diagnose van jeuk bij honden te komen. De microscoop is hierbij ook een handig hulpmiddel. Met een afkrabsel kunnen we kijken of er ook parasieten zoals mijten (schurft) en schimmels aanwezig zijn. Met een uitstrijkje of swab voor cytologie (cellen bekijken) kunnen we zien wat voor soort ontstekingscellen en bacteriën er aanwezig zijn. Dit geeft veel informatie over de oorzaak van de jeuk.

Aanvullend onderzoek naar jeuk

Verder onderzoek kan gericht zijn op een allergie, dit kan zijn voor voedsel, maar ook voor iets van buitenaf (atopie). Voor een voedselallergie bestaan er diverse dieetvoeders. Het kan ook zijn dat er zelf gekookt moet gaan worden. Een atopie kan men onderzoeken door bloedonderzoek of door prikjes in de huid te geven.

Behandeling van jeuk bij de hond

Een behandeling kan bestaan uit bijvoorbeeld:

  • wassen van de hond
  • jeukstillende medicatie
  • soms ook antibiotica

Doordat er uitgebreid onderzoek naar de jeuk bij de hond wordt gedaan, kan er ook een gericht antibioticum worden ingezet volgens de nieuwste richtlijnen van het formularium gezelschapsdieren. Dit om antibioticumresistentie zoveel mogelijk te beperken.

persoon-krabt-de-hond

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR (voor spoeddienst en afhalen voeding en medicatie)

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS