Terug naar vorige pagina

Myiasis bij de schapen

Myiasis is een ziekte veroorzaakt door vliegen. De blauwgroene bromvlieg (Lucilia Sericata) legt eieren in de wol van schapen. De larven (maden) die uit deze eieren komen zijn de veroorzaker van de ziekte myiasis .

Warm weer

De larven voedden zich met het vlees van de schapen en kunnen daarmee grote, onherstelbare wonden veroorzaken. Wanneer de omstandigheden voor de vliegen goed zijn kan een infectie razendsnel verlopen. Gunstige omstandigheden zijn warm weer en een broeierige, natte en vieze vacht. In een warm en vochtig voorjaar lopen schapen die pas laat geschoren worden de meeste risico op een infectie.

Preventie

Preventieve maatregelen kunnen bestaan uit het tijdig scheren van de schapen, dagelijkse controle van de schapen (de eerste verschijnselen zijn vaak jeuk en traagheid). Als de verwondingen nog meevallen moet alle wol rond de aangetaste plekken worden weggeschoren en de maden bestreden worden door het schaap te wassen met maden-dodende middelen.

Schapen kunnen ook preventief behandeld worden. Het beste moment om dit te doen is rond juni. De vliegen zijn actief van april t/m oktober, maar de meeste infecties treden op in juni/juli en augustus. Overleg met uw dierenarts over de beste preventieve maatregelen voor uw schapen.

Myasis-bij-schapen

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS