Terug naar vorige pagina

Ouderdomsverschijnselen bij katten

Iedereen ziet zijn kat graag gezond oud worden. Maar vanaf welke leeftijd heeft de kat meer ondersteuning nodig om gezond oud te worden? En welke ouderdomsverschijnselen treden erbij katten op? In onderstaand artikel komen alle bovenstaande vragen aanbod.

Leeftijdsfasen bij de kat

De kat doorloopt verschillende fases in zijn leven. Elke fase heeft zo zijn eigen aandachtspunten die op dat moment belangrijk zijn. In onderstaande poster wordt aangegeven welke leeftijdsfasen er zijn en er is een vergelijking gemaakt in mensenjaren.

Ouderdomsverschijnselen bij katten

Er zijn een aantal ouderdomsverschijnselen die op oudere leeftijd vaker voorkomen bij katten. De meest voorkomende ouderdomsverschijnselen worden hieronder beschreven.

Nierproblemen
Nierproblemen is één van de meest voorkomende ouderdomsziekte bij de oudere kat en komt in verschillende fases voor. Daarom is het tijdig opsporen van nierproblemen erg belangrijk. Dit gaat vaak in combinatie met een urine- en bloedonderzoek.

De symptomen die horen bij nierproblemen zijn: veel drinken en veel plassen, minder eten, afvallen en vachtveranderingen.

Dementie
Net zoals bij de mens komt ook dementie voor bij onze huisdieren en dus ook bij de oudere kat. Symptomen die vaak gezien worden zijn: hard miauwen, verward gedrag en poepen en plassen buiten de kattenbak.

Artrose
Door ouderdom gaat de kat minder soepel en snel bewegen. Dit zien we vaak terug bij artrose. Een veel voorkomend probleem bij de oudere kat. Artrose wordt herkend doordat de kat minder gaat bewegen, niet meer ergens op- of af springt en kreupel loopt of zelfs door de achterpoten zakt.

Schildklierproblemen
Over het algemeen wordt de oudere kat wat rustiger en slaapt hij ook meer. Als juist het tegenovergestelde zichtbaar is (een actieve kat die weinig slaapt), kan de kat last hebben van schildklierproblemen. De symptomen die hierbij horen zijn: vermageren terwijl de kat goed eet of juist extreem veel eet, onrustig zijn, veel miauwen, braken en diarree. Door middel van een bloedonderzoek kan achterhaald worden of de kat last heeft van schildklierproblemen.

Catcare

Wij adviseren om vanaf de senior fase (7 á 8 jaar), de kat jaarlijks te gaan screenen. Dit kan gecombineerd worden met de jaarlijkse vaccinatie. De screening wordt uitgevoerd door middel van een uitgebreide vragenlijst die de eigenaar van de kat invult. Aan de hand van de vragenlijst kan er gekeken worden, in combinatie met lichamelijk onderzoek, hoede gezondheid van de kat is en of er actie ondernomen moet worden. Bij meerdere ingevulde vragenlijsten kunnen de lijsten vergeleken worden om te zien of er dingen veranderen. Is dit het geval dan is er vervolgonderzoek mogelijk zoals bloeddrukmeting, urine- en/of bloedonderzoek. Hierdoor worden ouderdomsverschijnselen eerder opgespoord en kan er tijdig een therapie gestart worden om de kat zo gezond mogelijk oud te laten worden.

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS