Terug naar vorige pagina

Sterilisatie teef

Iedere hondeneigenaar met een teef in huis komt een keer voor de keuze te staan: laat ik mijn teef wel of niet steriliseren? Wil ik nog een nestje met mijn hond? Deze keuze is niet altijd even makkelijk. Hieronder krijgt u meer informatie over steriliseren van een hond.
Tegenwoordig zijn er twee methoden om uw hond te laten steriliseren. Dit kan via de traditionele methode of via een kijkoperatie, ook wel laparoscopie genoemd. Komt u er niet uit, dan helpen wij u graag bij het maken van een keuze!

Redenen voor sterilisatie

  • De teef wordt niet meer loops en is dus onvruchtbaar. Dus geen bloedverlies, geen ongewenste dekking en de teef heeft geen neiging meer om weg te lopen.
  • Geen schijndracht. Veel honden worden na de loopsheid schijnzwanger. Doordat de teef gesteriliseerd is, wordt de teef niet meer loops en dus niet meer schijnzwanger.
  • Er zijn meerdere medische redenen waarom het goed is om een teef te steriliseren. Er is een verminderde kans op baarmoederontsteking. Tijdens de loopsheid staat de baarmoedermond open. Hierdoor kunnen er gemakkelijk bacteriën naar binnen die vervolgens in de baarmoeder een ontsteking veroorzaken. Is er eenmaal een baarmoederontsteking, dan moet dit operatief verwijderd worden. Loopt een teef te lang door met een ontstoken baarmoeder die vol zit met pus dan is de kans groot dat de baarmoeder kan knappen. In deze gevallen overleeft de teef het vaak niet. Daarnaast is er een verminderde kans op melkkliertumoren. Bij deze aandoening vormen zich tumoren in de melkklieren van de hond. Een teef heeft tien melkklieren! Door sterilisatie worden de melkklieren niet meer gestimuleerd. Hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren verminderd. De teef heeft minder kans op suikerziekte. Na elke loopsheid produceert de teef het hormoon progesteron. Het hormoon progesteron zorgt voor een verhoogde bloedsuikergehalte en maakt teven op oudere leeftijd gevoeliger voor het ontwikkelen van suikerziekte. Doordat de teef gesteriliseerd is, wordt het hormoon progesteron nagenoeg niet aangemaakt.

De operatie

Het steriliseren van de teef gebeurd onder volledige narcose. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Vervolgens wordt de wond onderhuids gehecht. Na de operatie krijgt de hond een kap of een shirt aan zodat ze niet aan de wond kan gaan likken. Dezelfde dag mag de hond weer mee naar huis.

vrouwelijke-geslachtsorganen-van-de-teef

Na de operatie

Na sterilisatie kan het zijn dat de teef de neiging heeft om zwaarder te worden. Dit heeft u echter zelf in de hand. Door minder te voeren of een voeder te voeren met een lagere energiedichtheid is overgewicht goed te voorkomen. Soms nemen eigenaren een verandering weer in de vachtstructuur na sterilisatie, zoals bijvoorbeeld een minder glanzende vacht. Dit komt echter weinig voor. Tevens is er na sterilisatie een verhoogde kans op urine – incontinentie bij grotere hondenrassen. Wilt u hier advies over hebben, neem dan contact op met de praktijk.

In het algemeen wegen de voordelen van de sterilisatie ruimschoots op tegen de nadelen. Daarom adviseren wij om altijd uw teef te laten steriliseren 3 maanden na de eerste loopsheid, mocht u geen nestje willen.

hond-op-operatie-tafel-sterilisatie

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS