Terug naar vorige pagina

Teken bij honden

Teken, je hebt er vast wel eens van gehoord. Kleine spinachtige beestjes die zowel bij onze huisdieren als bij ons voor kunnen komen.

Waar bevinden zich de meeste teken

Teken vindt je vooral in bossen, duinen, hoge grassen en struiken. Vaak wordt er gedacht dat ze ook uit bomen vallen, dit is niet vaak zo. Ze wachten tot er een gastheer langskomt en klimmen dan over. Ze zoeken een lekkere warme plek en zuigen zich daar vast en voeden zich met bloed. Bekende plekken waar een teek graag verblijft bij de hond is in de liezen, oksels, oren en onder de staat.

Welke periode zien we teken

Teken zijn er het hele jaar door actief. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen de tekenen actief worden. De meeste beten worden gezien in de periode van maart t/m oktober.

Wat te doen als uw hond een teek heeft

Wanneer uw hond een teek heeft, probeer dit dan zo spoedig mogelijk te verwijderen. Er bestaan speciale tekentangen voor het verwijderen van een teek. Wanneer dit niet goed lukt, het gedeeltelijk is verwijderd of de plaats rood en/of ontstoken wordt, neem dan contact op met uw dierenarts. Noteer de datum dat u een teek heeft gezien of wanneer de teek is verwijderd bij de hond.

Kan de hond ziek worden van een teek

Wanneer u niet heeft gemerkt dat er een teek op uw hond heeft gezeten of wanneer de teek al geruime tijd op uw hond heeft gezeten (ong. 48 uur), bestaat er een kans dat uw dier ziek wordt. Dit gebeurd alleen wanneer de teek besmet is. Dit is nu inmiddels 1 op de 5 teken. Dus de meeste zijn niet besmet. De teek zuigt bloed van uw hond en spuugt speeksel in de bloedbaan. Wanneer dit een geïnfecteerde teek is, kan het ziektes overbrengen. In Nederland denken we dan vooral aan de borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme voort kan brengen.

Preventief behandelen

Kijk en onderzoek uw dier dagelijks op teken. Vooral als u in risicogebieden bent geweest. Kam en voel na met uw hand of er iets zit. Wanneer er een teek zit, verwijder dit dan zo snel mogelijk. Om een teken beet te voorkomen, zijn er verschillende middelen op de markt om teken af te weren of te doden. Deze middelen zijn in kauwtabletten, druppels of halsbanden te verkrijgen. Wij adviseren graag over welk middel het beste bij uw hond past.

Andere parasieten

Naast teken kunnen er ook andere diertjes (parasieten) bij de hond voorkomen. Wil je meer weten over deze parasieten? Bekijk dan zeker de pagina over parasieten bij honden.

hond-aan-het-spelen-in-het-gras-parasieten

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS