Terug naar vorige pagina

Voeding van het konijn

Om een konijn goed gezond te houden is een goede voeding zeer belangrijk. Konijnen zijn pure planteneters ook wel herbivoren genoemd. Hierdoor heeft het konijn een ander darmstelsel dan een carnivoor (vleeseter). Opvallend bij een konijn is de lange blinde darm. De blinde darm kan veel voedsel bevatten en is voornamelijk geschikt om vezelrijke voeding te verteren. Het voedsel van een konijn bestaat uit verteerbare en niet verteerbare delen. Verteerbaar voedsel bevat alle nodige voedingsstoffen en gaat langzaam door het spijsverteringsstelsel zodat alle voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. De goede voedingsstoffen zijn onder andere vezels. De vezels zorgen voor een snelle darmbeweging wat noodzakelijk is om het voer goed te kunnen verteren. De niet verteerbare delen bestaan dus hoofdzakelijk uit grote hoeveelheden onverteerbare vezels. Hierdoor wordt de darmwerking trager en de voedingsstoffen niet goed opgenomen. Voedsel met zoveel mogelijk vezels is dus het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse voeding van een konijn.

Voldoende vezels

De goede verteerbare vezels worden geleverd door hooi, stro, taken en groenvoer zoals wilde planten en kruiden maar ook groenten. Fruit bevat echter ook goede verteerbare vezels maar moeten in mindere mate gegeven worden aangezien er veel suikers aanwezig zijn. Geschikte groente zijn: andijvie, broccolie, radijs, witlof, peterselie, bieten loof, wortelen en loof van wortelen, paksoi, paardenbloemen, weegbree, spinazie, boerenkool en gras. Als uw konijn het eten van groen voeding niet gewend is, begin dan met kleine beetjes en bouw dit verder op.
Hooi is de belangrijkste vezelleverancier. Het is structuurrijk dus het konijn moet er intensief en lang op kauwen. Hierdoor slijten de kiezen goed af, die bij konijnen altijd door blijven groeien. Verder bevat het hooi alle vitaminen en mineralen die een konijn nodig heeft om gezond te blijven. Daarom adviseren wij om uw konijn zowel dag als nacht hooi tot zijn/haar beschikking te geven.

konijn-aan-het-eten-stro

Biks

Naast dagelijks onbeperkt vers hooi kunnen er ook bikskorrels gegeven worden. Wees voorzichtig met gemengd konijnenvoeding. Konijnen eten veelal alleen de lekkere bestanddelen op en laten de gezonde bestanddelen liggen. Gebeurd dit te lang, dan kan een konijn vitaminen te korten krijgen. Daarom raden wij aan om een konijnenbiks te voeren die is samen geperst. Elke bikskorrel bevat alle bestanddelen die uw konijn nodig heeft en hierdoor wordt uw konijn niet kieskeurig.

Goede voeding

Het is belangrijk om een kwalitatief goede voeding te geven met een goed gebalanceerde calcium verhouding. Te weinig calcium in de voeding zorgt voor een calciumtekort in het bloed. Hierdoor zal het konijn calcium uit het kaakbot halen waardoor er botontkalking ontstaat. Dit zorgt ervoor dat kiezen en tanden losser in het kaakbot komen te zitten, waardoor ze niet goed slijten. Hierdoor kunnen tanden doorgroeien en ontstaan er haken op de kiezen. Echter is een voeding met een te hoog calciumgehalte ook schadelijk. Hierdoor wordt het calciumgehalte in het bloed te hoog en kunnen er blaasstenen ontstaan.
Geef uw konijn niet te veel bikskorrels per dag aangezien een konijn door blijft eten tot dat zijn bakje leeg is.Hierdoor ontstaat een grote kans op overgewicht en zal het konijn te weinig hooi eten omdat het al verzadigd is door de biks. Dit moet dus goed in balans zijn. Gemiddeld heeft het konijn 20 gr. biks per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.

voorbeeld-van-goed-konijn-voer

Voorbeeld van goede konijnen voeding
konijn-aan-het-eten

BEL, MAIL OF KOM LANGS

Contact opnemen met ons

info@dacstaphorst.nl

MAIL ONS

Achthoevenweg 10
7951 SK Staphorst

Kom langs op afspraak

MA T/M VR: 08:00 tot 18:00 uur

ZA: 08:00 TOT 12:00 UUR

ZO: GESLOTEN

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

maak eenvoudig je afspraak met deze QR code!

0522 462 929

BEL ONS